/ / / Olej z ostropestu zimnotłoczony 250ml OlVita

Olej z ostropestu zimnotłoczony 250ml OlVita

25.00

Ogromne wsparcie wątroby ,polecany przy niestrawności ,stłuszczeniu,polepsza przemianę materii.

Bezpieczne płatności
Kategoria:

Opis

Olej z ostropestu Ol’Vita
tłoczony na zimno, nieoczyszczony

SUPLEMENT DIETY
Nierafinowany olej z ostropestu z rodzinnej firmy Ol’Vita pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum L.). Należy do naszych sztandarowych produktów, niezwykle cenionych przez naszych klientów. Dobór najwyższej jakości surowca, oprócz najnowszej technologii tłoczenia, to klucz do sukcesu. Dojrzały, połyskujący i optymalnie wykształcony – to najlepszy surowiec do tłoczenia tak wartościowego oleju. Niska temperatura tłoczenia (od +35 do +40 °C) pozwala na zachowanie najcenniejszych substancji aktywnych zawartych w ostropeście. Olej charakteryzuje się delikatnym, lekko ziołowym smakiem i zapachem.
Olej z ostropestu – cena tym korzystniejsza im większe opakowanie

Olej z ostropestu – właściwości

Olej z ostropestu charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (80 g/100 g) w tym tłuszczów wielonienasyconych (kwas linolowy, LA: około 49 g/100 g). Ponadto zawiera naturalne, bardzo cenne sterole roślinne (β-Sitosterol 38 % oraz Δ7-Stigmasterol 22 %) odgrywające istotną rolę w kwestii utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

  • Kwas linolowy (LA) i sterole roślinne/ stanole roślinne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku:
    spożycia 10 g LA dziennie
  • spożywania co najmniej 0,8 g steroli roślinnych/ stanoli roślinnych dziennie
    Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Składniki:
Olej z nasion ostropestu plamistego tłoczony na zimno, nieoczyszczony
Produkt 100 % naturalny, jednoskładnikowy

Olej z ostropestu – jak powstaje?

Olej z ostropestu powstaje w wyniku tłoczenia na zimno ziarna ostropestu plamistego (Silybum marianum L.). Jest produktem 100 % naturalnym, jednoskładnikowym. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii pozwalającej na utrzymanie stałych parametrów pras tłoczących oraz maksymalne ograniczenie czynników wpływających na utlenianie tłuszczów pozyskiwany jest olej o wysokich wartościach odżywczych. Każda partia oleju posiada świadectwo dokumentujące poziom kwasów tłuszczowych. W naszej ofercie dostępny jest także BIO olej z nasion ostropestu. Olej z ostropestu w trosce o stabilność kwasów tłuszczowych (ochrona przed światłem) konfekcjonowany jest w butelki z brązowego szkła i magazynowany w optymalnych warunkach.

Warto wiedzieć:

Dla kogo: Dla dorosłych w celu uzupełnienia diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Kolor: jasnożółty/ żółty Zapach: delikatny, ziołowy Smak: delikatny, ziołowy, niedominujący potrawę

Mając jednak na uwadze fakt, iż jest produktem naturalnym poszczególne partie produktu mogą nieznacznie się od siebie różnić. Do czynników wpływających na takie cechy należą, np.: rodzaj gleby, region uprawy ziarna, odmiana, pogoda, itp.

Termin przydatności do spożycia:
Dzięki zaawansowanej technologii tłoczenia olej ten posiada 12-miesięczny termin przydatności do spożycia od daty jego wytłoczenia. Podana data jest niezależna od daty otwarcia opakowania. Data znajduje się na tylnej etykiecie butelki. Ponieważ produkt ten cieszy się ogromnym uznaniem wśród naszych klientów, oferowany jest w częstych i zawsze przebadanych partiach. Różnice w podawanych przez producentów dat przydatności dla olejów tłoczonych na zimno wynikają z wyjściowej jakości wyprodukowanego oleju. Im krótsza data, tym mniej stabilny produkt.

Przechowywanie:
Olej z ostropestu należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu lodówce.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Osad w oleju
Nasze wieloletnie doświadczenie wskazuje, że oleje tłoczone na zimno nie powinny zawierać ciemnego osadu. Wynika to z nieprawidłowej sedymentacji oleju po tłoczeniu. Zawieszone w oleju cząsteczki przyspieszają proces jełczenia oleju i tym samym powstawanie szkodliwych dla organizmu nadtlenków.
Olej w wyniku przechowywania lub transportu w niskiej temperaturze może za to mętnieć lub wytracać mleczno- biały osad. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne, zależne od temperatury otoczenia.

Olej z ostropestu – zastosowanie

Olej z ostropestu jest suplementem diety, można go spożywać bezpośrednio z łyżeczki. I tak spożyty na około 30 minut przed posiłkiem pobudzi wydzielanie żółci, tym samym będzie wspomagać trawienie. Natomiast spożyty jako składnik posiłku będzie doskonałym źródłem tłuszczu (cennych kwasów nienasyconych) w diecie.

Dzienna zalecana do spożycia porcja: 12 g ( 3 łyżeczki = 13 ml)
Ze względu na swój niedominujący smak i zapach doskonale nadaje się również do sałatek, surówek, past do chleba, koktajli czy potraw z warzyw.

Należy pamiętać, iż oleje zimno tłoczone (poza olejem kokosowym) należy stosować tylko do zimnych lub lekko ciepłych potraw. W innym przypadku oleje tracą swoje cenne właściwości. Zdecydowanie nie nadają się do smażenia.

Naturalny olej z ostropestu – zastosowanie w kosmetyce

Olej ten to także doskonały, niestety mało znany w Polsce kosmetyk naturalny. Olej z ostropestu na twarz i ciało ? Dokładnie tak ? Systematycznie olejowane ciało, w tym twarz, szyja i dekolt, odwdzięczy się uczuciem głębszego nawilżenia, uelastycznienia i odżywienia. Tak pielęgnowane ciało zachowa lepszą kondycję i stan skóry pomimo upływającego czasu. Ponadto idealnie sprawdzi się olej z ostropestu na włosy i paznokcie. Któż nie boryka się z przesuszonymi włosami po farbowaniu czy skąpanych słońcem wakacjach oraz zmęczonymi ciągłym myciem i dezynfekcją dłońmi i paznokciami.

Produkt ten w formie kosmetycznej (50 ml) zaopatrzony jest w szklaną pipetę z ssawką, która ułatwi higieniczną aplikację oleju na skórę.
Więcej na temat kosmetycznego oleju z ostropestu

Oferowany kosmetyk jest produktem posiadającym pozytywną Ocenę Bezpieczeństwa Kosmetyku i zarejestrowany w CPNP pod numerem:1848028

Dlaczego warto stosować oleje Ol’Vita?

  • Rodzinna firma Ol’Vita została zbudowana na pasji, wiedzy i doświadczeniu.
  • Zdrowe tłuszcze są niezbędnym elementem naszej codziennej diety.
  • Dzielimy się tym, co najlepsze dla nas i naszych przyjaciół.
  • Oferowane przez nas oleje pozyskiwane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Ponieważ najwyższa jakość produktu jest częścią naszej misji, współpracujemy tylko z zaufanymi dostawcami surowca.
  • Nowoczesna technologia tłoczenia na zimno z użyciem temperatury w granicach od +35 do +40°C, bez rafinacji, pozwala na zachowanie cennych składników bioaktywnych zawartych w ziarnach.
  • Nasze oleje są znane w kraju i poza jego granicami. Systematycznie wzrasta ich uznanie, zarówno wśród konsumentów, jak i ekspertów w dziedzinie dietetyki i kosmetologii.
  • Jako uznany i zaufany producent dostarczamy swoje produkty do sklepów ze zdrową żywnością, zielarsko-medycznych, gabinetów dietetycznych, wybranych aptek i salonów kosmetycznych.
  • W trosce o stabilność wrażliwych nienasyconych kwasów tłuszczowych nasze oleje konfekcjonujemy w butelki z brązowego szkła, zapewniamy im optymalne warunki przechowywania oraz skrupulatnie zabezpieczamy na czas transportu.
  • Dbając o stale wysoką jakość naszych olejów, wykonujemy systematycznie badania w zewnętrznych, akredytowanych laboratoriach.